Nektar na tržištu Evropske unije

Bez autora
Oct 10 2011

Kompanija Nektar iz Bačke Palanke, tokom prošle nedelje dobila je zvaničnu saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije Slovenije za preuzimanje slovenačkog Fruktala, čiji je udeo od 93,73 posto kupila od Pivovarne Laško. Kompanija Nektar očekuje još dve saglasnosti tela nadležnih za zaštitu tržišnog nadmetanja i to iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, čime će sa strane Nektara biti ispunjeni svi uslovi iz kupoprodajnog ugovora. Nakon dobijanja svih saglasnosti, očekuje se da prodavac ispuni svoje obaveze iz kupoprodajnog ugovora, kako bi se završilo formalno preuzimanje Fruktala. Spajanjem Nektara i Fruktala dobila bi se kompanija koja je u regionu apsolutni rekorder u proizvodnji bezalkoholnih pića. Ona je među 20, a možda i 15 najvećih u Evropi, sa oko 1.300 zaposlenih i godišnjom prodajom od 150 miliona evra. Novo rukovodstvo Fruktala će pokušati da promeni sliku o nama kao ulagačima i probati da dokaže da su Srbi dobri investitori. Ova transakcija dala je snagu kompaniji i potencijal za dalje širenje na tržište Evropske unije, što je plan Nektarau narednom periodu.

Nektar na tržištu Evropske unijeKompanija Nektar iz Bačke Palanke, tokom prošle nedelje dobila je zvaničnu saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije Slovenije za preuzimanje slovenačkog Fruktala, čiji je udeo od 93,73 posto kupila od Pivovarne Laško.

Kompanija Nektar očekuje još dve saglasnosti tela nadležnih za zaštitu tržišnog nadmetanja i to iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, čime će sa strane Nektara biti ispunjeni svi uslovi iz kupoprodajnog ugovora. Nakon dobijanja svih saglasnosti, očekuje se da prodavac ispuni svoje obaveze iz kupoprodajnog ugovora, kako bi se završilo formalno preuzimanje Fruktala.

Spajanjem Nektara i Fruktala dobila bi se kompanija koja je u regionu apsolutni rekorder u proizvodnji bezalkoholnih pića. Ona je među 20, a možda i 15 najvećih u Evropi, sa oko 1.300 zaposlenih i godišnjom prodajom od 150 miliona evra.

Bojan Radun, izvršni direktor Nektara je saopštio da će novo rukovodstvo Fruktala pokušati da promeni sliku o nama kao ulagačima i probati da dokaže da su Srbi dobri investitori. Ova transakcija dala je snagu kompaniji i potencijal za dalje širenje na tržište Evropske unije, što je plan Nektarau narednom periodu. Kompanija će biti apsolutni lider na tržištu bivše Jugoslavije, a prioriteti su i zemlje koje su nam geografski bliže, poput Italije, Bugarske i Grčke, istakao je Bojan Radun i dodao da će se razvojni programi Nektara i Fruktala raditi zajedno, tako da će se neke investicije realizovati kako u Srbiji, tako i u Sloveniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik